beregening deel 2
Welke vormen van beregening heb je?
Nevelaar.
Het woord zegt het al, deze doet nevelen ofwel heel fijn water verspreiden. Dit wordt gebruikt in de wat grotere plantenbakken of smalle borders.
POP-UP sproeier.
Pop-up sproeiers worden meestal in het gazon geplaatst. De pop-up sproeier werkt als volgt: op het moment dat je gaat sproeien komt hij uit het gazon omhoog. Meestal 15 centimeter hoog. Deze sproeier kan 360 graden ronddraaien en heeft een sproeiwijdte van +/- 10 meter ver. Ook kun je deze sproeier zo afstellen dat de straal korter wordt. De radius is verstelbaar, dus in plaats van 360 graden rond kan hij ook op 180 graden gesteld worden of naar de gewenste graden.
Druppelslang.
Als er plekken in de tuin zijn waar we met nevelaars en pop-upsproeiers niet meer bij kunnen komen dan hebben we nog een druppelslang. De druppelslang zit vol met gaatjes. Deze gaatjes zijn zo ontworpen dat elk gat twee tot drie liter water per uur geeft. Dit komt direct in aanraking met de aarde en wordt daardoor ook meteen opgenomen. De druppelslang wordt bevestigd met een haring die je in de grond steekt. Deze houdt de slang op zijn plaats. Op deze wijze kun je alle plekken voorzien van water.
Nu we weten wat voor soort beregeningen er zijn kun je ook een beregeningsplan maken. Houdt er wel rekening mee als er roest in de put zit, je altijd moet beregenen van het huis af. Doe ja dat niet dan kan er roestvorming ontstaan op plekken die door het water geraakt worden zoals je stoep, muur of glas.
Dus in het kort gezegd de pop-ups in het gazon, de druppelslang voor de hagen en de nevelaars voor de smalle aanplantstroken.
Wat zijn de nadelen van beregenen?
Het onkruid groeit altijd wat heftiger. Omdat het bevochtigd wordt, kan het zaad goed kiemen.
Dit geld met name voor de tuinen die wekelijks besproeit worden. Het gazon en de planten worden ook wat luier en zullen minder moeite doen om vocht te zoeken. Bij overmaat van beregenen kan er ook meer kans zijn op schimmels. Deze schimmels kunnen de planten aantasten en zelfs laten afsterven.
Als er veel ijzer in de put zit is dit ook weer terug te zien op de planten in de vorm van een bruinige gloed of waas.
Het onderhoud van de beregening.
Het is van belang dat je de pomp elk jaar in het najaar loskoppelt en het water eruit laat lopen.
Dit geld voor pompen die in heen niet vorstvrije ruimte staan. Verder blazen we met perslucht de leidingen door zodat het meeste water eruit is. Nu kan het water wat er nog inzit uitzetten met vorst zonder dat er iets scheurt. Nu in de installatie winterklaar.